9 Mayıs 2025 11:39

Fransa’da iş cinayetleri artıyor, koşullar kötüleşiyor

Fransa’da 2023 yılında 759 işçi, iş cinayetlerinde öldü. Emeklilik yaşının 64’e çıkarıldığı ülkede koşullar ve ücretler kötüleşiyor. Sendikalar 5 Haziran’da işçileri iş bırakmaya ve sokağa çağırıyor.

Fransa’da iş cinayetleri artıyor, koşullar kötüleşiyor

Fotoğraf: Gülgün Günal

Kıvanç Demir


Strasbourg — Fransa’da hayat pahalılığı artarken işçi ve emekçiler düşük ya da sabit ücretlerle uzun dönemler çalıştırılmaya devam ediyor. İşçilere iş yerlerinde hem baskılar yoğun hem de esnek çalışma dayatılıyor ve ülke genelinde her geçen yıl daha fazla işçi, iş cinayetlerinde yaşamını yitiriyor. Raporlara göre 2023 yılında 759 işçi iş cinayetlerine hayatını kaybetti. Bu rakamlar 2020’den bu yana istikrarlı şekilde artarken, işçi sağlığı ve güvenliğindeki krize de işaret ediyor. İşçi sendikaları, bunun politik bir tercihin sonucu olduğunu vurguluyor. Özellikle patronların kâr hırsı uğruna işçilerin sağlık ve güvenliğinin feda edildiğine işaret ediliyor.

2023 raporuna göre, işçi ölümlerinin yüzde 57’si (432 vaka) iş ritmindeki yoğunlaşmadan kaynaklı ortaya çıkan rahatsızlıklarla bağlantılı. Ayrıca bu istatistikler, işe gidip gelirken meydana gelen kazaları, meslek hastalıklarına bağlı ölümleri, memurları ve serbest meslek erbaplarını hesaba katmıyor. Dolayısıyla gerçek can kaybının daha yüksek olduğu ve bu sayının her sene 1200’ü aştığı tahmin ediliyor. 

Emeklilik reformu anketi 

Öte yandan Fransa’da işçi ve emekçilerin en önemli gündemlerinden biri emeklilik yaşını 64’e çıkaran ‘emeklilik reformu’. Bu konuda CGT (Genel İş Konfederasyonu) için Fransız Kamuoyu Enstitüsü aracılığıyla bir anket gerçekleştirildi. Anketinin sonuçları, çalışan kadınların yüzde 60’ı ve genel olarak kamu emekçilerinin yüzde 66’sı olmak üzere ve tüm sektörlerde çalışanların yüzde 54’ünün, 64 yaşına kadar çalışmayı hayal edemediğini ortaya koyuyor. Fransa’da 10 çalışandan 4’ü, 64 yaşından önce işten çıkarılmaktan endişeli olduğunu belirtiyor. En çarpıcı olanı ise ağır işkollarında çalışanların yüzde 75’nin 64 yaşına kadar yaşayamayacaklarını düşünmeleri. 

CGT ise “Bu rakamlar sadece istatistik olarak kalmamalıdır, bunlar kaybedilen hayatlar, yas tutan aileler, travma geçiren meslektaşlardır. Her ölümün arkasında, koruyucu görevini yerine getirmeyen bir şirket, katı iş güvenliği kuralları uygulamayan bir devlet ve kabul edilemez olana göz yuman bir sistem vardır” yorumu yapıyor.

5 Haziran’da grev ve eylemler yapılacak

Bu arada parlamentodaki “Cumhuriyetçi ve Demokrat Sol” grubunun emeklilik reformunun geri çekilmesi için verdiği soru önergesi 5 Haziran’da milletvekillerinin oylamasına sunulacak.

Bu nedenle CGT, taleplerini yinelemek ve emeklilik reformunun geri çekilmesi, ücretlerin artırılması ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi için tüm işçi ve emekçileri 5 Haziran’da ülke çapında organize edeceği grev ve yürüyüşlere katılmaya çağırdı.

Evrensel'i Takip Et